16.01.2013

Zimowa zupa pomidorowa

Ciekawy przepis na pyszną i bardzo prostą zupę, która przez zawartość chilli bardzo rozgrzeje nas w te zimowe wieczory :) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • łyżka masła lub oliwy
  • 2 łyżeczki chilli (lub więcej, do smaku)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka czerwonego pesto
  • sól i pieprz
  • 150 ml kwaśnej śmietany - moim zdaniem koniecznie taka ilość
Cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy rozdrobnione warzywa, 2,5 litra wody oraz pomidory w puszce. Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy kolejne 10 minut. Po 10 minutach, jeżeli konsystencja i smak zupy nam odpowiada dodajemy śmietanę i miksujemy wszystko na gładki krem. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, pasztecikami lub po prostu solo:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz