17.11.2012

Deser z galaretką, malinami i mascarpone


Składniki na 6 porcji:
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 gram mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30- 36%
  • cukier puder do smaku (dałam ok 4 łyżki)
  • ok 200 gram malin (użyłam mrożonych)
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy stężeje kroimy na małe kawałki. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder wg uznania (u mnie ok 4 łyżki). Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy delikatnie mikserem kilka sekund, nie za długo bo masa łatwo się warzy.  Przygotowujemy 6 szerokich szklanek. Na spód wykładamy galaretkę, masę z mascarpone i kilka malin. Czynność powtarzamy aż zapełnimy wszystkie szklanki i wykorzystamy składniki. Jeżeli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić. Gotowy deser schładzamy w lodówce kilka godzin. 

Smacznego:)

7 komentarzy: