Składniki na 4 porcje:
- 250 gram mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30- 36%
- 3 banany
- cukier puder (ok 3 łyżki)
- 1 łyżka kakao
- 1 małe opakowanie biszkoptów lady fingers
Banany obieramy, jednego kroimy na plasterki a dwa pozostałe rozdrabniamy blenderem. Do miski wrzucamy mascarpone, ok 2 łyżki cukru pudru (lub mniej- do smaku), rozdrobnione banany i całość dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy łyżkę kakao- miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy ok 1 łyżkę cukru pudru. Przygotowujemy 4 szerokie szklanki lub miseczki. Układamy w takiej kolejności: biszkopty- masa bananowa jasna- plasterki bananów- biszkopty- masa bananowa ciemna. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną.
banany i mascarpone-pysze połączenie
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpyszne robiłam ale słodkie że szok hihi ale jutro zrobię znowu
OdpowiedzUsuńwarto dać banany bardzo dojrzałe, wtedy można mniej cukru - pudru dać
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńczy można ten deser przygotować dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńKremówkę ubiła bym tego samego dnia, resztę można przygotować dzień wcześniej, przykryć folią i przechować w lodówce
Usuńsuper wygląda spróbuje zrobić dla męża:)
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi można biszkopty lekko namoczyć w kawie wtedy smak jak tiramisu :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, spróbuję
Usuńwygląda wspaniale muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńWygladaja smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńzamierzam zrobić zwłaszcza że mam w domu jedynie składniki na taki deser
OdpowiedzUsuńDeser rewelacyjny. Pycha!!! Ja dodałam jedynie mniej cukru. Prosty i bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńpycha ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa robię bez cukru, jest pycha😊😊😊
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobię
OdpowiedzUsuńRobiłam i jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuń